Over ons | Nieuws | Contact | Achterbergsestraatweg 128 3911 CX Rhenen | Algemeen 0317 - 619 016 | Toonzaal 0317 - 618 390

Wat een warmtepomp precies is en hoe deze werkt is lastig om uit te leggen. We gaan toch een poging wagen.

Een warmtepomp gebruikt een duurzame energiebron: hij onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan een grondwaterbron. In een gesloten circuit dat vloeibaar koudemiddel bevat, wordt een thermodynamische cyclus geproduceerd via verdamping, condensatie, compressie en expansie. Dit “pompt” warmte vanuit een lager naar een hoger temperatuurniveau. Via een warmtewisselaar wordt de geproduceerde warmte overgedragen naar het warmwatersysteem van uw woning. Dit zijn onder andere vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren en/of ventilatorconvectoren. Om te koelen (optie) werkt het systeem in tegengestelde richting.

Afhankelijk van het model en de werkingsomstandigheden levert een warmtepomp ongeveer 5 kWu bruikbare warmte voor elke kWu stroom die hij verbruikt. Deze verhouding wordt ook wel COP (Coefficient of Performance). Dit betekent dat ongeveer 4/5 van de warmte gratis is! Dat is pas een goede investering!

Moderne warmtepompen bieden een compacte oplossing voor verwarming, warm tapwater en koeling. Er zijn systemen welke ideaal zijn voor nieuwbouw (laag temperatuur verwarming) of voor renovatie (hybride of hoog temperatuur verwarming). Daarnaast is een combinatie met zonnecollectoren veelal mogelijk.

Voor elke wens of woontype is een oplossing met warmtepompen. Neem gerust contact met ons op voor advies. Ook op het gebied van duurzame subsidies.